5 tips voor het houden van konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken. Konijnen lijken relatief makkelijk te onderhouden, daarbij zijn ze met al dat pluizige haar behoorlijk schattig. Ouders zien konijnen als het perfecte knuffelmaatje. Toch gaat het in het houden van konijnen vaak fout. Om je een beetje voor te bereiden, geven we je een aantal tips.

Vaak ontbreekt de kennis over een goede verzorging en omgang met dieren, wanneer men een konijn neemt. Hierdoor ontstaan ernstige welzijnsproblemen. Veel konijnen worden bijvoorbeeld in een te klein hok gehouden. Ze krijgen dan ook te maken met eenzaamheid, frustratie en afwijkend gedrag. Een konijn is een dier en moet op de juiste manier gehouden worden. Heb je daar nog wat extra hulp bij nodig, of wil je nog wat tips? Neem dan contact op met Dierenkliniek ‘t Leijdal.

Konijnen zijn groepsdieren

Konijnen zijn groepsdieren en leven dus in een groepsverband. Dat betekend dat je een konijn niet alleen kunt houden. Het konijn zal dan erg eenzaam worden en dit kan leiden tot ziektes en zelfs een vroege dood. Om ervoor te zorgen dat je konijn gelukkig is, is minstens één maatje enorm belangrijk.

Konijnen hebben ruimte nodig

Konijnen zijn actieve bezig. Ze moeten kunnen graven, rennen en spelen in een groot binnen- en buitenverblijf. Zorg ervoor dat ze een fijn binnenhok hebben, dat je goed schoon kunt maken, waar ze kunnen slapen en schuilen tegen het slechte weer. Verbind dat binnenhok met een buitenverblijf, waar je konijnen kunnen rennen, spelen en graven. Om te voorkomen dat je konijnen zich uit de ren graven, maak je een speciale bak dat het buitenverblijf van je konijnen vormt. Deze bak heeft zand en gras net als een gewoon gazon, maar ook een bodem, waardoor je konijnen niet uit het verblijf kunnen.

Een konijn kopen

Als je konijnen gaat kopen, kun je het beste terecht bij een konijnenopvangcentrum. Hier haal je konijnen die hulp nodig hebben en op zoek zijn naar een beter leven. Daarbij worden konijnen in een dierenwinkel vaak niet zo goed behandeld en verzorgd. Door je konijnen daar niet te kopen, steun je deze manier van konijnenhouden ook niet.

Ook konijnen kosten verantwoordelijkheid

Konijnen zijn dan misschien niet zo groot, maar bij ieder huisdier komt een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze moeten eten en vers water krijgen, het hok moet verschoond worden en ze hebben af en toe medische hulp nodig. Konijnen worden zo’n 12 jaar oud, dat betekent dat, als je eenmaal een konijn hebt, je er ook wel even aan vast zit. Denk dus goed na over die verantwoordelijkheid voordat je een konijn koopt.

Konijnen zijn geen knuffeldieren

Ondanks dat veel mensen dat vaak wel denken, zijn konijnen geen knuffeldieren. Ze zijn van nature prooidieren, waardoor ze liever niet opgepakt worden. Wil je graag bij ze zijn, of wel met ze knuffelen? Ga dan rustig bij ze zitten, laat ze aan je wennen. Wanneer het konijn naar jou toe komt en bijvoorbeeld aan je snuffelt, of zelfs op je schoot springt, is dat het teken dat je het konijn aan mag raken. Je kunt hem dan beter nog steeds niet oppakken, maar je kunt hem wel aaien.